Indítsunk szatyorközösséget!

A plázák és hipermarketek korában egyre több alternatív önszerveződő közösség alakul, hogy a tagok a környékbeli gazdáktól egészséges táplálékhoz jussanak. A szatyorközösség névre keresztelt „mozgalom” is ilyen.

 

A kezdeményezés nem csupán közösségépítő hatású, hanem egyfajta környezettudatosságra is nevel. Például aki szatyorközösségi tag, törekszik rá, hogy mindig az évszaknak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt fogyasszon. Ezért sem vásárol drágán külföldről származó, nagyüzemi módszerekkel előállított terményt, ehelyett környékbeli gazdáktól mindig friss, megbízható és lehetőleg vegyszermentes termékeket szerez be. Ezáltal csökken a környezeti terhelés, hiszen nem kell nagy távolságra szállítani az árut, a csomagolás miatt nem halmozódik fel szemét, mert ládából kosárba rakják át a terményt, vagy csereüvegeket használnak, esetleg saját edényeket, szatyrokat. Ez persze a termelőnek is jó, hiszen fix vevőköre alakul ki, miközben a környékbeliek megbízható helyről származó élelemhez jutnak.

 

Mit szerezhetünk be?

Könnyű belátni, hogy a környezetvédelem szempontjából ezzel a vásárlói magatartással tehetünk a legtöbbet az élővilág megóvásáért. Nehéz lenne kideríteni, hol és mikor indult az első közösség. Magyarországon négy évvel ezelőtt szervezték meg az első csoportot, amelynek tagjai azóta is sikeresen működnek együtt a termelőkkel és egymással. A legnagyobb magyar közösség körülbelül négyszáz tagot számlál, tagjai közül hetente több tucatnyian adnak le rendelést. De rajtuk kívül több százan bizonyították országszerte, hogy működőképes kezdeményezésről van szó. Milyen helyi finomságokhoz jut hozzá egy átlagos magyar szatyorközösség? Például az évszaknak megfelelő friss idényzöldséghez és gyümölcshöz, tojáshoz, tejtermékekhez, gombákhoz, savanyúságokhoz, lekvárokhoz, hidegen sajtolt olajfélékhez, lisztekhez, tésztafélékhez, mézekhez, szörpökhöz, teákhoz, borokhoz és természetes anyagokból készült tisztálkodószerekhez.

 

Indítsunk szatyorközösséget!

Hogyan vehetünk részt benne?

Több lehetőségünk van. Csatlakozhatunk egy már működő szatyorközösséghez, ennek az az előnye, hogy rendelkezésre áll egy már kialakult és jól működő kapcsolatrendszer. Munka mindig akad, számítanak az önkéntesekre például a rendelések összegzésénél, a szállításban vagy az áru szétosztásában is. Hátránya, hogy kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a régi tagokhoz, ám saját szatyorközösséget indítani sem bonyolult. Előbb azonban piackutatást kell végezni, azaz fel kell mérni a környezetünket, honnan mit érdemes beszerezni, valamint társakat kell találni, hogy hetente fel tudjunk venni adott mennyiségű árut, így már az árakból is alkudhatunk. Szóba jöhetnek barátok, szomszédok, munkatársak, a lényeg, hogy megbízhatók legyenek, mivel szállítás után át kell venni az árut, ami idő- és munkaerő igényes feladat.

 

Mindenki jól jár

A közösség működtetése amúgy nem nagy ördöngösség. A termelői lista szétküldése után a csoport tagjaitól be kell gyűjteni a megrendeléseket. A szállítás általában központi helyre történik, vagy valamelyik taghoz, ahol szét kell osztani az árut, majd innen vihetik el a többiek a megrendelt mennyiséget. A kapcsolat mindkét fél számára előnyös, hiszen a gazdák biztos vásárlókörhöz jutnak, akik egész évben vevők a termékeikre. Az egészséges életmód és környezetvédelem iránt elkötelezett tagok pedig biztosak lehetnek abban, hogy hetente házhoz jön a friss termény. Nem kell mondjuk a fővárosi biopiacokat járniuk jó minőségű zöldség és gyümölcs után kutatva. Az így megspórolt idő a családra is fordítható, bár a közösségek gyakran szerveznek közös programokat, kirándulásokat, nem ritkán a termelők farmjára, ahol megismerhetik, honnan származik, ami az asztalukra kerül.

 

 

Tanítják a környezettudatos életmódot

A Messzelátó Egyesület és a Szatyor Bevásárló Közösség képzést szervez az érdeklődőknek, hogy elősegítse vidéki alternatív fogyasztói csoportok létrehozását. A jelentkezők az előadáson megtudhatják, hogyan is működik egy fogyasztói csoport, de a szervezők a konkrét tapasztalatikat is megosztják a kezdőkkel. Rendszeresen indítanak képzéseket, amelyekre elsősorban vidéki városokban és a főváros környékén élőket várják.

Ki a jó szatyorközösségi tag? Akinek igénye van rá, hogy egészségesen táplálkozzon, emellett képes rá, hogy felelősséget vállaljon a környezete megóvása érdekében, valamint elkötelezett a fenntartható társadalom iránt.

Bővebb információ: http://szatyor.org vagy www.messzelato.hu

 

Kármán Erika négy évvel ezelőtt csatlakozott a Szatyor csapatához, és azóta aktív tagja a budapesti közösségnek. 2007-ben barátaival megkerestek termelőket, hogy közvetlenül tőlük szerezzenek be zöldségféléket, ám időközben a néhány fős társaság több száz fős közösséggé alakult. „A hagyományos vásárláshoz képest lényeges különbség, hogy hetente csak egy napot szánok bevásárlásra, így időt, pénzt és energiát takarítok meg. Arról már nem is beszélve, hogy az étel, ami az asztalra kerül, tudom, honnan és kitől származik” – mondja Erika, aki szerint az elkötelezettség és a kényelmes vásárlásról való lemondás az elején kicsit nehéz, de miután megismerjük, mi az értéke a közösségi vásárlásnak, messze elkerüljük a hipermarketeket. Egy saját csoport kialakításához elég egy-két család, akik ha elkezdik szervezni a közösséget, hamarosan mások is csatlakoznak hozzájuk, mivel egyre többekben fogalmazódik meg, hogy hasonló módon szerezzék be az élelmiszert. Erika szerint azért is érdemes összefogni, hogy újra felfedezzük a környezeti és az emberi kapcsolatok értékeit.

 Achenbrenner Sándor

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Vegyszermentes mindennapokNincs olyan életterületünk, ahol ne használnánk töméntelen mennyiségű vegyszert – feleslegesen. Egy kertben vagy éppen a rovarok elleni hadjáratban rengeteg olyan természetes anyag lehet a segítségünkre, amellyel ugyanazt a hatást érjük el, mint a kemikáliákkal, csak sokkal kíméletesebben. Összeállításunkban olyan módszereket mutatunk be, amelyekkel házon belül és kívül is környezettudatosak lehetünk.
Láthatatlan védelem
A bio nem elég!A bőr a legnagyobb szervünk, amely testsúlyunk majdnem 15%-át, összfelülete pedig átlagosan 1,4–1,6 négyzetmétert tesz ki. Azt már ki sem mernénk számolni, ekkora területen mennyi méreg felvételére képes, ha rákényszerítjük. Éppen ezért egy magára valamit is adó TestŐr nem ken akármit a bőrére!
Tippek, trükkök és népi gyógymódok a kínzó tünetek ellenBár tény és való, hogy az allergiás megbetegedések robbanásszerű elterjedése a világban a modern kor emberének túlhajszolt életvitelének is köszönhető, korábban is voltak allergiások, igaz, jóval kevesebben. Nekik gyógynövények és népi praktikák segítettek a túlélésben.
Privát praktikákSzínész, zenész, modell, szakács, sportoló. Mindenkit ledönthet a lábáról az influenza, de nem biztos, hogy hasonló problémát hasonlóképpen kezelnek. Ismert emberek osztották meg velünk gyógyulási praktikáikat.
Miből vegyünk biot? Bevásárló-lista tudatos fogyasztóknak Ha minden élelmiszerből csakis bio-termelésűt teszünk a bevásárlókosárba, a számla sem lesz alacsony. De van mód arra, hogy ésszerűen és takarékosan válasszunk, mégis egészségesen táplálkozzunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/