Indítsunk szatyorközösséget!

A plázák és hipermarketek korában egyre több alternatív önszerveződő közösség alakul, hogy a tagok a környékbeli gazdáktól egészséges táplálékhoz jussanak. A szatyorközösség névre keresztelt „mozgalom” is ilyen.

 

A kezdeményezés nem csupán közösségépítő hatású, hanem egyfajta környezettudatosságra is nevel. Például aki szatyorközösségi tag, törekszik rá, hogy mindig az évszaknak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt fogyasszon. Ezért sem vásárol drágán külföldről származó, nagyüzemi módszerekkel előállított terményt, ehelyett környékbeli gazdáktól mindig friss, megbízható és lehetőleg vegyszermentes termékeket szerez be. Ezáltal csökken a környezeti terhelés, hiszen nem kell nagy távolságra szállítani az árut, a csomagolás miatt nem halmozódik fel szemét, mert ládából kosárba rakják át a terményt, vagy csereüvegeket használnak, esetleg saját edényeket, szatyrokat. Ez persze a termelőnek is jó, hiszen fix vevőköre alakul ki, miközben a környékbeliek megbízható helyről származó élelemhez jutnak.

 

Mit szerezhetünk be?

Könnyű belátni, hogy a környezetvédelem szempontjából ezzel a vásárlói magatartással tehetünk a legtöbbet az élővilág megóvásáért. Nehéz lenne kideríteni, hol és mikor indult az első közösség. Magyarországon négy évvel ezelőtt szervezték meg az első csoportot, amelynek tagjai azóta is sikeresen működnek együtt a termelőkkel és egymással. A legnagyobb magyar közösség körülbelül négyszáz tagot számlál, tagjai közül hetente több tucatnyian adnak le rendelést. De rajtuk kívül több százan bizonyították országszerte, hogy működőképes kezdeményezésről van szó. Milyen helyi finomságokhoz jut hozzá egy átlagos magyar szatyorközösség? Például az évszaknak megfelelő friss idényzöldséghez és gyümölcshöz, tojáshoz, tejtermékekhez, gombákhoz, savanyúságokhoz, lekvárokhoz, hidegen sajtolt olajfélékhez, lisztekhez, tésztafélékhez, mézekhez, szörpökhöz, teákhoz, borokhoz és természetes anyagokból készült tisztálkodószerekhez.

 

Indítsunk szatyorközösséget!

Hogyan vehetünk részt benne?

Több lehetőségünk van. Csatlakozhatunk egy már működő szatyorközösséghez, ennek az az előnye, hogy rendelkezésre áll egy már kialakult és jól működő kapcsolatrendszer. Munka mindig akad, számítanak az önkéntesekre például a rendelések összegzésénél, a szállításban vagy az áru szétosztásában is. Hátránya, hogy kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a régi tagokhoz, ám saját szatyorközösséget indítani sem bonyolult. Előbb azonban piackutatást kell végezni, azaz fel kell mérni a környezetünket, honnan mit érdemes beszerezni, valamint társakat kell találni, hogy hetente fel tudjunk venni adott mennyiségű árut, így már az árakból is alkudhatunk. Szóba jöhetnek barátok, szomszédok, munkatársak, a lényeg, hogy megbízhatók legyenek, mivel szállítás után át kell venni az árut, ami idő- és munkaerő igényes feladat.

 

Mindenki jól jár

A közösség működtetése amúgy nem nagy ördöngösség. A termelői lista szétküldése után a csoport tagjaitól be kell gyűjteni a megrendeléseket. A szállítás általában központi helyre történik, vagy valamelyik taghoz, ahol szét kell osztani az árut, majd innen vihetik el a többiek a megrendelt mennyiséget. A kapcsolat mindkét fél számára előnyös, hiszen a gazdák biztos vásárlókörhöz jutnak, akik egész évben vevők a termékeikre. Az egészséges életmód és környezetvédelem iránt elkötelezett tagok pedig biztosak lehetnek abban, hogy hetente házhoz jön a friss termény. Nem kell mondjuk a fővárosi biopiacokat járniuk jó minőségű zöldség és gyümölcs után kutatva. Az így megspórolt idő a családra is fordítható, bár a közösségek gyakran szerveznek közös programokat, kirándulásokat, nem ritkán a termelők farmjára, ahol megismerhetik, honnan származik, ami az asztalukra kerül.

 

 

Tanítják a környezettudatos életmódot

A Messzelátó Egyesület és a Szatyor Bevásárló Közösség képzést szervez az érdeklődőknek, hogy elősegítse vidéki alternatív fogyasztói csoportok létrehozását. A jelentkezők az előadáson megtudhatják, hogyan is működik egy fogyasztói csoport, de a szervezők a konkrét tapasztalatikat is megosztják a kezdőkkel. Rendszeresen indítanak képzéseket, amelyekre elsősorban vidéki városokban és a főváros környékén élőket várják.

Ki a jó szatyorközösségi tag? Akinek igénye van rá, hogy egészségesen táplálkozzon, emellett képes rá, hogy felelősséget vállaljon a környezete megóvása érdekében, valamint elkötelezett a fenntartható társadalom iránt.

Bővebb információ: http://szatyor.org vagy www.messzelato.hu

 

Kármán Erika négy évvel ezelőtt csatlakozott a Szatyor csapatához, és azóta aktív tagja a budapesti közösségnek. 2007-ben barátaival megkerestek termelőket, hogy közvetlenül tőlük szerezzenek be zöldségféléket, ám időközben a néhány fős társaság több száz fős közösséggé alakult. „A hagyományos vásárláshoz képest lényeges különbség, hogy hetente csak egy napot szánok bevásárlásra, így időt, pénzt és energiát takarítok meg. Arról már nem is beszélve, hogy az étel, ami az asztalra kerül, tudom, honnan és kitől származik” – mondja Erika, aki szerint az elkötelezettség és a kényelmes vásárlásról való lemondás az elején kicsit nehéz, de miután megismerjük, mi az értéke a közösségi vásárlásnak, messze elkerüljük a hipermarketeket. Egy saját csoport kialakításához elég egy-két család, akik ha elkezdik szervezni a közösséget, hamarosan mások is csatlakoznak hozzájuk, mivel egyre többekben fogalmazódik meg, hogy hasonló módon szerezzék be az élelmiszert. Erika szerint azért is érdemes összefogni, hogy újra felfedezzük a környezeti és az emberi kapcsolatok értékeit.

 Achenbrenner Sándor

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Modern társkereső - Romantikával és kalandokkal fűszerezveA mai nők és férfiak egyik legnagyobb problémája a párkeresés. Hogy megkönnyítsük az egyedülállók helyzetét, górcső alá vettük az egyes társkeresési csatornákat, és feltérképeztük a legújabb lehetőségeket. 
Híresek és természetesekAz ismertséget többféleképpen is ki lehet használni. Szerencsére van, aki a jó ügy mellett, a környezet védelmében kampányol – ahogy vendégeink is.
Édes méreg – lassan ölA cukor közel kétezer éves története során leginkább az elmúlt néhány évtizedben jelent valódi problémát az egészségünkre nézve, amely főként a cukorgyártás fejlődésének és annak köszönhető, hogy ma már a legtöbb élelmiszerben megtalálhatók a fehér kristályszemek. 
Ők hogy csinálják? Sztárok szépségtitkaiHollywood sztárjai látszólag mindig csúcsformában vannak. A legszebb és legnépszerűbb színésznők hétköznapokon is alkalmazható praktikáit bárki kipróbálhatja!
Paleo rakott zellerPaleo rakott  zeller
Monoton, mégsem unalmasA monodiéták alatt meghatározott ideig, kizárólag egyfajta étel fogyasztható. Ezekkel akkor is lehet fogyni, ha az adott étel nem kifejezetten fogyókúrás. A szervezetnek az emésztés megkönnyítéséhez ugyanis sokszor az is elegendő, ha nem kell szétválasztania a szervezetnek a bevitt élelmiszerekből a fehérjét, a szénhidrátot, a keményítőt és a zsírokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/