Édes méreg – lassan öl

A cukor közel kétezer éves története során leginkább az elmúlt néhány évtizedben jelent valódi problémát az egészségünkre nézve, amely főként a cukorgyártás fejlődésének és annak köszönhető, hogy ma már a legtöbb élelmiszerben megtalálhatók a fehér kristályszemek. 

  

Nem is olyan régen csak a jómódúak asztalára került cukor. A szegény ember mézzel, édes gyümölcsökkel vagy semmivel sem édesítette ételét. A cukoripar robbanásszerű fejlődésen ment át az elmúlt száz évben, és egyre nagyobb mennyiségben, nagyon különböző minőségű cukorfélével képes kiszolgálni a tömegek igényét. Nem csoda, hogy világszerte hatalmas tételt fogyasztunk el ebből az édesítőszerből, ám csak mostanában hallunk arról, hogy a cukorrépából vagy cukornádból előállított cukor élvezetéért az egészségünkkel is fizethetünk.

 

Mi a cukor? 

Cukorként emlegetjük a mono- és diszacharidnak nevezett szénhidrátok kristályait, amelyek manapság egyáltalán nem képezik az egészségtudatos táplálkozás híveinek alapanyagát. Pedig több fajtája ismert. Az étkezési cukrot cukorrépából előállított répacukorból nyerik, ebből készül a kristály-, por- vagy kockacukor. A kereskedelemben kapható finomított cukorfajtát hívják még fehér cukornak, amely Európában a legelterjedtebb. Hasonló eljárással, csak melasz hozzáadásával gyártják a barna cukrot. Cukornádból állítják elő a nádcukrot, a juharfa nedvéből pedig a juharcukrot. És itt vannak még a gyümölcscukrok, melyeket gyümölcsökből vonják ki, a tejcukrot pedig tejből állítják elő. A burgonyában található keményítő lebontásával készül a szőlő- vagy más néven krumplicukor. 

A szakemberek manapság a fruktózt tartják az első számú ellenségnek. Sokszor tudtunkon kívül is nagyobb mennyiségben fogyasztunk belőle, például szénsavas üdítőitalokkal, péksüteményekkel vagy feldolgozott élelmiszerekkel. Pedig a fruktóz feldolgozása során zsíros trigliceridet termel a májunk, amely a szervezetünkben felhalmozódva zsírmájat vagy szívbetegséget okozhat. Sőt a legújabb kutatások szerint az agyi funkciókra is káros hatással van – „elbutulást” hozhat. A Michigani Egyetem kutatói továbbmentek, és a nagyobb mennyiségű fruktóz fogyasztást összefüggésbe hozták olyan betegségek kialakulásának kockázatával, mint a demencia (szellemi hanyatlás), az Alzheimer-kór és a depresszió.

Édes méreg – lassan öl 

Megviseli a szervezetet 

Sokszor halljuk, hogy a cukor egészségtelen, de valójában nem is tudjuk, fogyasztása milyen hátrányokkal jár. Viszonylag új megfigyelés, hogy a gyerekeknél csökkenti a koncentrációs képességet. Kalciumhiányt idézhet elő, és B1-vitamint von el a szervezettől. Túlzott mennyiség elfogyasztása szorongásos tüneteket és agresszivitást is okozhat, és nemcsak a fogaknak árt, hanem hozzájárul a túlsúly és különböző emésztőszervi (például fekély) betegség kialakulásához. A finomított cukor amúgy is túlzottan igénybe veszi a hasnyálmirigyet, amely így képtelen ellátni feladatát. Arról nem is beszélve, hogy feldolgozása felesleges terhet jelent a máj számára, amely így nem tudja teljes körűen ellátni méregtelenítő feladatát. Ez a máj károsodásához, látásromláshoz vagy akár bőrbetegségek kialakulásához vezethet. Emellett a cukor megköti a koleszterint, így jobban érthető, hogy a cukorbetegség miért jár együtt a szívkoszorúér-betegséggel.

         A cukor fogyasztását azért is érdemes megfontolni, mert emésztése során ecet-, szénsav és alkohol keletkezik, ebből főleg az utóbbi többek között a májat, a beleket és a vesét károsíthatja. Azért is ajánlott kordában tartani az elfogyasztott cukormennyiséget, mert savasító hatása miatt a szervezet saját tartalékaihoz nyúl, hogy helyrehozza a „károkat”. Hosszú távon, ha már nem tud megbirkózni a felhalmozódott cukormennyiséggel, bonyolult folyamatok következményeként zsírsavak formájában lerakódik – további egészségügyi problémákat okozva.

 

Olyan, mint a drogfüggőség

Ahhoz, hogy jobban megértsük, mi zajlik a szervezetünkben, miután finomított cukrot fogyasztunk, Ráth Zsuzsanna makrobiotikus szakértő lesz a segítségünkre. A fehér cukor azért veszélyes, mert 99,9 százalékban egyszerű szénhidrátot tartalmaz. A cukorrépából, cukornádból kémiai eljárással kivont cukorból hiányzik a növény eredeti vitamin- és nyomelemtartalma a metabolizmushoz (anyagcsere). Ahhoz azonban, hogy a szervezet integrálja a cukrot, szüksége van ezekre a vitaminokra és nyomelemekre. Mivel a finomított élelmiszerekben nem találja meg, elvonja a szervezetből. „A fogszuvasodást, a csontritkulást nem a fogmosás vagy a tejtermékek hiánya okozza, hanem a savas vér és a szervezetből elrabolt vitálanyagok, például a kalcium, a szódium, a potasszium és a magnézium hiánya. A savas vér tehát a cukor hormonális hatásának köszönhető. Az egyszerű szénhidrátok – és az ezekből készült fehér tészta, fehér kenyér és fehér rizs – gyorsan elégnek a szervezetben, égésük és energiájuk a papíréhoz hasonló. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt gyors energiakitörést, majd hirtelen energiazuhanást, hiperaktivitást, tartós koncentrációhiányt, mondhatni érzelmi hullámvasutat okoz. Az összetett szénhidrátok – mint például a barna rizs – lebontásához több időre van szüksége a szervezetnek, így a metabolizmus, az energialeadás és -felvétel lassú és kiegyensúlyozott, ráadásul nem hiányoznak a szükséges vitálanyagok sem” – figyelmeztet Ráth Zsuzsanna.

Ha kétségük van a cukor káros hatásáról, azt javasolja, próbáljuk meg néhány hétre kiiktatni az étrendünkből, és figyeljük meg a különbséget. Ha egy-két nap alatt összeomlik az otthoni kísérletünk, mert nem tudunk meglenni nélküle, akkor elgondolkodhatunk azon, vajon igaza volt-e William Duftynak, aki a Cukor blues című könyvében azt állította, hogy a cukorfüggőség éppolyan erős, mint a drogfüggőség. Szerencsére egyre többen megértik, hogy nem muszáj több kiló cukrot beletenni egy süteménybe ahhoz, hogy finom legyen. Sőt, cukorra sincs szükség. Például a makrobiotikában is vannak nagyon finom desszertek, amelyek a gabonák és zöldségek természetes édes ízét használják fel. Ilyen a sárgarépa- vagy a töktorta, de a természetes malátákkal (árpamalátával, rizssziruppal) is lehet édesíteni.

 

Jó barátja a Candida 

Az ember szervezetében több millió baktérium és gomba él, amelyek létezéséről normális esetben nem is szerzünk tudomást. Baj akkor van, ha felborul a testünkben lévő egyensúly, és a kórokozó gombák elterjednek bennünk. A Candida gomba okozta megbetegedés ma már nem ismeretlen, azonban csak speciális diétával lehet védekezni ellene. A kórokozók gyors szaporodásának ugyanis kedvez a cukorban gazdag étrend. Sőt remek táptalajt nyújt számukra ahhoz, hogy még nagyobb problémát okozzanak a legyengült és megviselt szervezetnek. A gyógyuláshoz mindenképpen orvosi segítség szükséges, és nem árt azzal tisztában lenni, hogy a javuláshoz néhány alapszabályt be kell tartani. Első és legfontosabb a cukor és annak különböző formáit tartalmazó élelmiszerek száműzése az étrendünkből. Elsősorban nyers zöldségek és főzelékek fogyasztása javasolt, kerülni kell az élesztőt, gombát, tejet, alkoholt tartalmazó élelmiszereket is. Különösen ajánlják a tofu, a tojás, a hagymafélék, a hüvelyesek, a gabonafélék, a gyógyteák és a sima víz fogyasztását. Szárnyasokból készült étel, hidegen sajtolt növényi olaj részét képezheti az étrendnek, azonban a zöldségek közül az édes típusú, mint például a sárgarépa az első hetekben tiltott, valamint a gyümölcsök közül is a kevés cukortartalmúak (ribizli, citrusfélék, egres) jöhetnek szóba.

 

Inkább csak természetesen

„A finomított cukor nem más, mint édes kábítószer – mondja Takács Ákos, a Mannatural nyers vegán étterem séfje. – Egyet tegyünk vele: teljesen hagyjuk el az étrendünkből, különben függők leszünk, és szinte az összes betegséget bevonzzuk, mivel jelenléte táplálja a kórokozókat. Becsapjuk az agyunkat, amikor finomított cukrot fogyasztunk, hiszen hasonlít a természetben fellelhető változatára, azonban más a hatásmechanizmusa, ezért annyira káros. A természetes cukor a rágás során kapcsolódik össze a nyálban lévő lebontó enzimekkel. Felszívódása már a szájban elkezdődik, viszont hosszan tart, ezért van az, hogy sokáig nem leszünk éhesek, míg a finomított cukrok megbombázzák sejtjeinket. Testünk sokkos állapotba kerül, ha nem is mindenki érzi, a cukorbetegek sajnos már tudják. A belekben azonban a felszívódni nem képes cukrok továbberjednek, és szó szerint melegágyai a betegségnek. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor cukros a szánk, és nem mosunk fogat – gondoljunk bele, a beleinket soha nem mossuk ki, így tele vannak erjedő cukrokkal. Ezért fontos, hogy sokáig a szánkban tartsuk a cukorfélét, hogy ott szívódjon fel, és ne a bélrendszerben” – magyarázza Ákos. A finomított cukor hátránya, hogy gyorsan kiürül a szervezetünkből, és újra hiányzik, vagyis nagyon könnyen rászokhatunk. Ezért inkább természetes édesítőket használjunk, például nyers vagy aszalt gyümölcsöt, esetleg steviát vagy mézet.

 Édes méreg – lassan öl

A cukor és a rák

Egyre többször halljuk, hogy legkésőbb a daganatos betegség felfedezésekor azonnal hagyjunk fel a cukor fogyasztásával, mert kedvelt édesítőszerünk megvonása csökkentheti a tumor méretét, sőt így akár ki is éheztethetők a rákos sejtek. Bár a ráksejtek is a vércukorból nyerik a számukra nélkülözhetetlen energiát, eddig sokan kétségbe vonták, hogy a cukor fogyasztása gyorsítja a tumor növekedését, így annak elhagyása sem javíthat a beteg állapotán. Az elhagyása mellett kampányolók legfőbb érve, hogy a finomított élelmiszer (nemcsak a cukor, hanem például a liszt is) fogyasztásával vérünk glükózszintje megnövekszik, melynek hatására a testünkben inzulin termelődik, hogy a sejtek fel tudják venni a glükózt. A folyamat serkenti a sejtnövekedést is, így értelemszerűen a rákosokét is. A túlzott cukorfogyasztás tehát remek táptalajt nyújt a gyulladásos betegségek kialakulásának. Ezért van az, hogy a PET/CT rákdiagnosztikai vizsgálati módszerrel azokat a területek térképezik fel, melyek glükózfogyasztása kiemelkedő, ugyanis komoly esély van rá, hogy gyulladás vagy tumor okozza a rendellenességet.

Létezik már tudományosan megalapozott ellenpélda is. Az amerikai Kaliforniai Egyetem és a japán Kijusu Egyetem tudósai merőben szokatlan kísérletbe kezdtek. A kutatók arra alapozzák feltevésüket, hogy a szervezetbe juttatnak 2-deoxiglükózt, és bizonyos gyógyszerek beadását követően ez az anyag programozott sejthalál beindításával öngyilkosságra utasítja a rákos sejteket. Egereken végzett kísérletek biztató eredménnyel jártak, ezért úgy gondolják, hogy hasonló módszerekkel hamarosan klinikai vizsgálatokat is elvégezhetnek, vagyis nem a cukor elhagyásával, hanem annak szervezetbe juttatásával pusztítanák el a tumort.

  

Cukorevolúció

A cukorgyártás története közel másfél évezredre nyúlik vissza. Elsőként Indiában használtak a méz helyett nádmézet, vagyis a cukornád sűrűre befőzött levét. Feljegyzések szerint lassanként innen hódította meg a világot, azonban igazi cukornagyhatalommá Egyiptom vált. Európába körülbelül 1000 évvel ezelőtt került be velencei közvetítéssel, ám nagyon sokáig luxuscikknek számított. A legnagyobb cukornádtermő területek Spanyolországban voltak, ezt a hegemóniát csak az Újvilág felfedezésével az öreg kontinensre beáramló cukornádszállítmányok törték meg. Újabb változást a répacukorgyártás elterjedése hozott, amely egyre inkább kiszorította az import cukornádat.

 

Van alternatíva?

Egyik legelterjedtebb természetes édesítőszerünk a méz, amelyről nem árt tudni, hogy energiaszintje nagyon hasonló a cukoréhoz. Előnye, hogy C-vitaminban, kalciumban, káliumban, vasban, mangánban gazdag, valamint pantoténsav- és biotintartalma is magas.

Nagyon sokan előnyben részesítik a mesterséges édesítőszereket, mivel fogyasztásuk nem jár pluszenergia bevitelével. Legismertebb a szacharin, a ciklamát, az aszpartam, az aceszulfám-K, a szorbit, a maltit és a mannit. Használatuknál azonban óvatosságra intenek a szakemberek, mert vannak, akiknél allergiás reakciót válthat ki fogyasztásuk, sőt újabban bizonyos fajtáiknak rákkeltő hatást is tulajdonítanak.

Aschenbrenner Sándor

 

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Kis lábon, nagykanállalKörnyezettudatos nyaralásunk fejben kezdődik, itthon folytatódik és nyaralás közben sem ér véget. Hol és hogyan hagyjuk magunk után a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot utazásunk során?
Öko-trendManapság már a ruhatárunknak is harmonizálnia kell a környezettudatossággal és az egészségre való törekvéssel. Ez persze nem jelenti azt, hogy háncsszoknyát és krumpliszsákot kell hordanunk, egyszerűen csak vegyszermentes darabokat szeretnénk viselni úgy, hogy közben ne legyen lelkiismeret-furdalásunk attól, hány állatot vagy növényt kellett kiírtani és hány gyermekkéznek kellett vért izzadni a harmadik világban azért, hogy mi divatosak legyünk.
Okok, tünetek, következményekA daganatos elfajulásokhoz kapcsolódó ismeretek, tapasztalatok, amelyeket a beteg és a hozzátartozói jó, ha tudnak.
Alternatív alternatívákRendezd át a lakásod, képzeld el, hogy egészséges vagy, alakítsd át a táplálkozásod – és teljesedj ki, mint a szivárvány. Sokféle hívó szó s még több információ közepette a kérdés egy: hogyan gyógyulhatok meg?
A fenntartható építészet alapjai - Nem a házzal indul az ökologikus építészet!Az épületek az összes energia felhasználás nagyjából 40 százalékát teszik ki, így egyértelmű, hogy ezen kellene spórolni. És úgy tűnik, lehet is. 
Fogyókúra az ayurvéda jegyébenEszünk örömünkben, bánatunkban. A táplálkozás a modern társadalomban már korántsem a létfenntartást szolgálja, sokkal inkább lelki állapotunk ingadozásához igazodik. És minél inkább azon igyekszünk, hogy lefaragjunk a feleslegből, annál nehezebben megy. Ám ha testalkatunkhoz programozzuk a diétát, a siker garantált.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/