Oregánó: az élet gyógyfüve

A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna leginkább az olasz konyha, elsősorban az olasz tészták és a pizza klasszikus fűszere.

Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít. Főleg bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják. Pikáns ízén kívül rendkívül sorétű gyógyhatása miatt közkedvelt növény, a természet antibiotikumának tartják.

Oregánó: az élet gyógyfüve

A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták.

Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ezen kívül a gyógyászat már sikerrel alkalmazza különböző gyomor problémáknál, illetve élősködők, férgek és gombák ellen is.

Kísérletek azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is, valamint a tüdőfertőzésekért felelős baktériumok ellen.

Igen nagy mennyiségű flavonid található benne, mely kiváló antioxidáns, vagyis védi a sejteket a káros szabadgyökök ellen.

Az oregánó az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás. Megtalálható benne a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán is.

Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregánó pedig az élet három gyógyfüve.

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Korábbi cikkeink

A szépség ára - Mit várhatunk a biokozmetikumoktól?Egyre több kozmetikumra kerül rá a „természetes”, „natúr”, esetleg a „bio” jelző – még akkor is, ha az adott termék összetevői inkább a laboratóriumok világából származnak. De akkor honnan tudhatjuk, hogy amit megveszünk, az valóban természetes összetevőket tartalmaz-e? És mit várhatunk, ha áttérünk ezek használatára?
Generációs szexkörkép – 2011A nők eltérő generációinak szexualitása a rendszerváltás hatására erősödött fel igazán, és azóta is folyamatosan változik. Tabuk nélkül próbálunk keresztmetszetet adni intim szokásainkról.
Kozmetológiai forradalom Új „fegyverek” a hiúság szolgálatábanAz esztétikai bőrgyógyászat hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedben. A korábbi, hosszú felépülési idővel járó beavatkozásokat az egyszerűbb, természetesebb és hatékonyabb módszerek váltották fel.
Fogyni a megújulásértA vérünk 3 hónap alatt cserélődik ki teljesen, a bőrsejtek 28 nap alatt, míg a tüdősejtek 70 nap alatt újulnak meg. A helyes, jó minőségű táplálkozással, diétával megfelelő táptalajt tudunk biztosítani sejtjeinknek és testünknek a megújuláshoz.
Tippek, trükkök és népi gyógymódok a kínzó tünetek ellenBár tény és való, hogy az allergiás megbetegedések robbanásszerű elterjedése a világban a modern kor emberének túlhajszolt életvitelének is köszönhető, korábban is voltak allergiások, igaz, jóval kevesebben. Nekik gyógynövények és népi praktikák segítettek a túlélésben.
Modern társkereső - Romantikával és kalandokkal fűszerezveA mai nők és férfiak egyik legnagyobb problémája a párkeresés. Hogy megkönnyítsük az egyedülállók helyzetét, górcső alá vettük az egyes társkeresési csatornákat, és feltérképeztük a legújabb lehetőségeket. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/