Mandula

Ha diétázunk, fogyni szeretnénk, sokszor csak rejtett zsiradékként gondolunk a különféle olajos magvakra, és száműzzük az étrendünkből, pedig ezek az apró finomságok felbecsülhetetlen értéket jelentenek szervezetünk számára. A napraforgómag, a törökmogyoró, a tökmag, a mandula, vagy akár a szezámmag nagyon egészséges, nem véletlen, hogy az olajos magvakból hidegen sajtolt zsírok (mint a mogyoróolaj, szezámolaj vagy a tökmagolaj) esszenciális zsírsavakban gazdagok, és ajánlott a fogyasztásuk.

 Mandula

A mandula a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a szilva. Két változata ismert, az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe pedig a gyógyszergyártás és az olajkészítés.

Közép-Ázsia meleg, száraz lejtőiről származik, és már kb. hatezer éve használjuk étkezési és egyéb célokra. A Kína és a nyugat közötti árukereskedelmet lebonyolító „selyem út" mentén, arab kereskedők közvetítésével terjedt el és honosodott meg Észak-Afrikában, a Földközi tenger forró és száraz éghajlatú területein.

Hazánk a mandula északi határa. Ismertebb termőhelyei a Balaton-felvidék és a Budai-hegység.

Száz gramm mandulában 570−630 kalória van. Viszonylag sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, gazdag telített és telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz is jut a szervezetünk. Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától.

Az ásványi anyagok közül sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatással van a véredényekre és az idegrendszerre.

A mandula olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat.

Rendszeres fogyasztásával számtalan betegséget megelőzhetünk, vagy csökkenthetjük azok kialakulásának a veszélyét- A mandula szabályozza a koleszterinszintet, mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését, így a diabétesz lefolyását is jótékonyan befolyásolja, valamint erősíti a csontokat, a fogakat. Megelőzi az izomgörcsöt, és bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra jó, de akár a fogfájás is orvosolható vele. Kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongás, kimerültség és stressz idején, hatékonyan csökkenti az ingerlékenység, a depresszió, a türelmetlenség, a szellemi fáradtság tüneteit.

A mandulából készült krémet vagy olajat a szépségápolásban is használják, ugyanis tisztítja és hidratálja a bőrt.

A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital, hiszen kiváló fehérjepótló.

Az európai konyha inkább édességekhez használja, de készíthetünk belőle sós rágcsálnivalót is, és remekül illik sokféle zöldséghez, gyümölcshöz vagy húsos ételekhez. Sőt, a paleolit táplálkozás hívei búzaliszt helyett gyakran mandulaliszttel készítenek el különféle süteményeket, kenyereket is. 

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Korábbi cikkeink

Az inzulinrezisztencia esetén sem kell lemondani a desszertekrőlAz inzulinrezisztencia esetén sem kell lemondani a desszertekről
Álmodozás, amely vonzóvá tesz - Képzelődéssel is növelhető a csábos hatósugárLétezik, hogy valaki egy karosszékben pihengetve, ellazultan álmodozik önnön növekvő csáberejéről, aztán a fotelből már egy szexis csodanő kel ki? Ha nem is hipp-hopp, mint a mesékben, de a dolog nem lehetetlen! A módszer neve, amivel többek között az érzékiség és az önbizalom is növelhető: Agykontroll.
A fenntartható építészet alapjai - Nem a házzal indul az ökologikus építészet!Az épületek az összes energia felhasználás nagyjából 40 százalékát teszik ki, így egyértelmű, hogy ezen kellene spórolni. És úgy tűnik, lehet is. 
Monoton, mégsem unalmasA monodiéták alatt meghatározott ideig, kizárólag egyfajta étel fogyasztható. Ezekkel akkor is lehet fogyni, ha az adott étel nem kifejezetten fogyókúrás. A szervezetnek az emésztés megkönnyítéséhez ugyanis sokszor az is elegendő, ha nem kell szétválasztania a szervezetnek a bevitt élelmiszerekből a fehérjét, a szénhidrátot, a keményítőt és a zsírokat.
Gondolkodom, tehát allergiás vagyokKétségtelen tény, hogy miként az emberiség fejlődik, ahogyan egyre fejlettebb lesz a civilizáció, annál több és különlegesebb betegségfajta jelenik meg: újak ütik fel a fejüket, régiek alkalmazkodnak a változásokhoz, mutálódnak, pusztítanak.
Ásvány- vagy csapvíz? Sokszor éri kritika a vezetékes vizet az ásványvízzel szemben. Ásványi anyagok? Tartósítószerek? Klór? Szeretnénk végre tisztán látni…  

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/