Kollagén és hyaluronsav, a feszes bőr titka?

 

 

Bőrünk 75%-át kollagén alkotja. E jelentős vízmegkötő tulajdonságú összetett fehérje a bőr struktúrájának nélkülözhetetlen vázanyaga. A napsugárzás, a légszennyezés és az öregedési folyamatok nemtől függetlenül lassítják a kollagén termelést, melynek első jelei a bőr öregedése és megfakulása, a mimikai ráncok megjelenése a csontok mozgását lehetővé tévő porcszerkezet elvékonyodása. A kollagén szájon át történő adása csökkentheti az életkorral járó mimikai ráncok mélységét, fokozhatja a bőr folyadéktartalmát.

 

A kollagén egy fő fehérjerész a kötőszövetes állományon belül, melynek 27 különféle típusa ismert. Közülük az úgynevezett I-es típusú alkotja a bőr állományát, az inakat és a csontot. A II-es típusú kollagén az ízületi porcban van jelen.

 

A bőrszövet szerkezetéért a fibroblasztok (kollagén alapú vázelemek), az elasztin, a hyaluronsav és az általa megkötött vízmennyiség a felelős. Ezek megfelelő mennyisége és minősége befolyásolja a bőr állagát.

 

A fiatal arcbőr selymes, lágy és simafelszínű. Az idő előrehaladtával a bőr dermisz (irha) és az epidermisz (hám) rétegének szerkezete átalakuláson megy át.

 

A kollagén sűrűség az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Ez a folyamat összefüggésben áll a bőr öregedésével járó elvékonyodásával.

Az elasztikus rostok elvesztik integritásukat és közelebb kerülnek a dermisz-epidermisz határához. A folyamat ráncok megjelenését, a bőr rugalmasságának elvesztését eredményezi. A dermiszben és epidermiszben is megtalálható hyaluronsav mennyiség az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. Hatására a bőr szárazabbá, fénytelenebbé válik.

Napfényhatásra a bőrszerkezet kedvezőtlen szerkezeti átalakuláson megy keresztül, amelyben főként a kollagén és a hyaluronsav sérülése, ill. csökkenése játssza a főszerepet. A kollagén a bőr rugalmasságáért, míg a hyaluronsav a bőr folyadéktartalmáért felelős.

Összefoglalva elmondható, hogy a kollagén rendkívül fontos szerepet tölt be szervezetünkben, a bőrben, porcokban. A hyaluronsav vízkötő képessége rendkívüli: saját térfogatának tízezerszeresét köti meg, így alkot gél formát. Mivel az életkorral csökken a bőr kollagén és hyaluronsav sűrűsége, másrészt a napfény hatására szerkezetük sérül, ezért a ráncok elmélyülésének megakadályozása, a bőr frissességének biztosítása érdekében célszerű kollagént és hyaluronsavat pótolni.

A kollagén szájon át történő adása csökkentheti az életkorral járó mimikai ráncok mélységét, fokozhatja a bőr folyadéktartalmát.


A belsőleges alkalmazásra kifejlesztett INTERHERB Kollagén&Hyaluronsav CLASSIC és FORTE szépségformulák összetevői belülről óvják a bőr, a haj és a köröm egészségét, és segítik vonzó megjelenésének megőrzését. A könnyen felszívódó és nagy hatásfokkal hasznosuló kollagén kivonat a kollagén, hyaluronsav és szabad aminosavak komplexe. Ezek a bioaktív hatóanyagok elősegítik a bőr üdeségének, rugalmasságának megőrzését, az ízületek mozgékonyságát. Az INTERHERB Kollagén&Hyaluronsav szépségformula EXTRA hatóanyagai a gránátalma- és a szőlő-polifenolok, az antioxidáns nyomelemek (szelén, cink, réz) és a B2-vitamin az oxidatív stressz ellen védenek. A haj, bőr és köröm egészséges, vonzó megjelenését a szelén, a cink és a réz, valamint a B2, B3 vitaminok támogatják.

 

http://www.interherb.hu/hu/

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Fogyókúra az ayurvéda jegyébenEszünk örömünkben, bánatunkban. A táplálkozás a modern társadalomban már korántsem a létfenntartást szolgálja, sokkal inkább lelki állapotunk ingadozásához igazodik. És minél inkább azon igyekszünk, hogy lefaragjunk a feleslegből, annál nehezebben megy. Ám ha testalkatunkhoz programozzuk a diétát, a siker garantált.
Használt étolajból bioüzemanyagA legtöbb háziasszonynak gondot okoz, miként szabaduljon meg a használt étolajtól. A magyar háztartások ötvenmillió liter étolajat használnak fel évente, ám ebből csupán néhány százalék kerül szelektív módon a hulladékudvarokba. A MOL – tevékenységéhez kapcsolódva – ezt a problémát szeretetné orvosolni.
Csábító praktikák SomávalAz érzékiség és csábítás nem a harisnyatartónál kezdődik. A megfelelő távolság, játékosság, illetve saját világunk megteremtése vonzerőnk kulcsa.
Az immunrendszer TESTŐRE - Káposztafélék a konyhábanVédekezőrendszerünk legfontosabb része a bél, így rá leginkább a táplálkozással tudunk hatni.
Monoton, mégsem unalmasA monodiéták alatt meghatározott ideig, kizárólag egyfajta étel fogyasztható. Ezekkel akkor is lehet fogyni, ha az adott étel nem kifejezetten fogyókúrás. A szervezetnek az emésztés megkönnyítéséhez ugyanis sokszor az is elegendő, ha nem kell szétválasztania a szervezetnek a bevitt élelmiszerekből a fehérjét, a szénhidrátot, a keményítőt és a zsírokat.
Áfonyás sült camembertTestŐr - recept

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/