Együnk több halat

Sokan nem tudják, hogy a halak nem csak a rendkívül magas fehérje és alacsony kalóriatartalmuk miatt olyan egészségesek, hanem olyan esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak, melyeket máshonnan nem igazán tudunk bevinni a szervezetünkbe. Igaz, például a lenmagolaj és a zöld levelű zöldségek többsége is tartalmazza ezeket a zsírsavakat, de a legjobb forrásuk mégis a hal. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem tudja önállóan előállítani, kizárólag külső forrásból tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget.

Együnk több halat

Elsősorban az omega-3 zsírsavaknak óriási szerepük van többek között a szív és érrendszeri problémák, vagy a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, ezen kívül mérséklik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást, valamint segítik az izomtömeg növekedését és regenerálódását, és az anyagcserét is, ami nem elhanyagolható szempont, hogyha valaki éppen fogyni vagy formálódni szeretne. A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket is, ezáltal is csökkenthet például a rák vagy a tüdőbetegségek kialakulásának az esélye. A legtöbb hal B12-vitaminban gazdag, az ásványi anyagok közül pedig elsősorban jódot, vasat és cinket tartalmaznak.

Törekedjünk arra, hogy a halakat frissen, elsősorban párolva vagy grillezve fogyasszuk, de emellett az is igaz, hogy esszenciális zsírsavakban gazdag halolajat nem csak a friss halak, hanem a feldolgozott haltermékek is tartalmaznak.

Felmérések bizonyítják, hogy a grönlandi eszkimók vagy a japán halászok között jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol az emberek nem esznek napi rendszerességgel halat. A felmérések szerint az idei évben nőtt hazánkban a halfogyasztás, de az uniós 22 kg/fő/év átlagot sajnos még mindig messze nem érjük el.

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Korábbi cikkeink

Peller Mariann anyaotthonba látogatott Ki tudná jobban átérezni az otthonukat elvesztett, gyermekes nők helyzetét, mint egy édesanya. Peller Mariann ezért is állt azon jótékonysági program mellé, melynek keretén belül a szervezők és a műsorvezető házhoz viszik az egészséget. Az immár kétgyermekes édesanya olyan csomaggal érkezik a nehézsorsú édesanyákhoz és gyermekeikhez, amely segítséget jelent az édesanyák egészségének megőrzésében. A kicsik játékot, anyukáik pedig vitaminokat kapnak, illetve az MSD Pharma Hungary Kft. segítségéve
Top 10 arcfiatalító eljárás Melyik nő – és egyre több férfi – tudna ellenállni egy kényeztető arckezelésnek, amelynek nem utolsósorban a gravitációt meghazudtoló hatása is bizonyított! A megoldások összegyűjtésében, amelyeknek köszönhetően akár eggyel jobb formánkat láthatjuk viszont a tükörben, Hantos Tímea kozmetikus volt a segítségünkre.
Vörös szőnyegen a zöld divatManapság a divat világában sem ismeretlen az újrahasznosítás, az újrafelhasználás és a hulladékminimalizálás fogalma. Van, aki azért alkalmazza, mert spórolni szeretne, mások a környezetvédelem jegyében újítják fel ruhatárukat és készítenek divatos darabokat kidobásra szánt kedvenceikből.  
Álmodozás, amely vonzóvá tesz - Képzelődéssel is növelhető a csábos hatósugárLétezik, hogy valaki egy karosszékben pihengetve, ellazultan álmodozik önnön növekvő csáberejéről, aztán a fotelből már egy szexis csodanő kel ki? Ha nem is hipp-hopp, mint a mesékben, de a dolog nem lehetetlen! A módszer neve, amivel többek között az érzékiség és az önbizalom is növelhető: Agykontroll.
Az élettartam megjósolható és növelhetőTesttartásból a várható életkor is meghatározható, ha pedig belső óránkat rosszul állítjuk be, akár 10 évvel is kevesebbet élhetünk.  
Amikor a védekezés túllő a célonAllergia. Olyannyira elterjedt a modern korban ez a fajta megbetegedés, hogy talán nincs is olyan család, amely ne lenne érintett…

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/