Láthatatlan védelem

 

“Ha van szex, minden rendben van! –így a férfi. Ha minden rendben van, van szex! – így a nő.” A köztudatban viccként aposztrofált, nemileg némileg eltérő hozzállás mögött azonban komoly, a szexuális élettel kapcsolatos biztonságérzettel összefüggő motivációk is meghúzódnak.

 

Láthatatlan védelem

 

Az élet bármely területét nézzük, azt vesszük észre, hogy elengedhetetlen a biztonságérzet bizonyos fokú megteremtése. Ráadásul minél izgalmasabb vizekre evezünk, annál nagyobb háttérbiztonságra van szükségünk. A kötéltáncos vagy a védőháló, vagy a saját egyensúlyi képességének megtartó erejében kell bíznia maximálisan, hogy legyen bátorsága nekiindulni az élményekkel teli, ám rendkívül veszélyes mutatványnak. Hasonlóan működik ez az egyik legcsodálatosabb testi-lelki élmény megvalósulása, azaz a testi összefonódás lélekemelő pillanatai során. Amit ha kellő elővigyázatosság nélkül élünk át, akkor akár életre szóló negatív következményei lehetnek fizikai és mentális síkon egyaránt.

 

Egyetlen döntés - számtalan következmény

Nézzük, milyen összetevőkből szövődik a biztonságérzetünk ezen a téren?

Egyrészt arra van szükségünk, hogy azt érezzük: minden szempontból megfelelő helyen és időben vagyunk jó helyen. Ám ez önmagában csupán lelkileg jelent biztonságérzetet arra vonatkozóan, hogy vágyunk és felkészültek vagyunk a szexuális együttlétre. Káplár Éva szexuálpszichológus szerint azonban a teljességhez ugyanilyen mértékben hozzátartozik, hogy fizikailag is védjük magunkat a káros hatásoktól és következményektől, azaz a fertőzésektől és a nem kívánt terhesség bekövetkeztétől. Mindez ugyanis komoly kihatással van, ha jól belegondolunk minden fontos életterületre a jövőnkkel kapcsolatban: az egészségre, a családi élet alakulására, a párkapcsolat további fejezeteire, az életutunkra. – vallja a szakember.

Továbbá nem szabad megfeledkezni arról, hogy az összes fizikai tünet kihat az ember lelkiállapotára, csakúgy miként a lelki traumák is összefüggésben vannak a testi tünetekkel. Gondoljunk csak arra, hogy a nemi betegségek bizonyos fajtáinál-, vagy a terhességmegszakítás esetén szükséges orvosi beavatkozások okozhatnak lelki traumát. Illetve bizonyos tünetek kellemetlenségeinek tapasztalása - viszketés, irritáló szagok, elváltozott testnedvek, - lelkileg is megrázó lehet. Arról nem is beszélve, hogy az ártalmatlannak tűnő fertőzések a későbbiekben akár meddőséget is okozhatnak.2 „Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a meddőség hátterében gyakran lelki tényezők állnak. Ennek értelmében beszélhetünk pszichés meddőségről.” – teszi hozzá a pszichológus.

 

Kinek a felelőssége?

A felelőtlen együttlétek visszafordíthatatlan káros következményekkel járhatnak, amelyek súlyát elsősorban a nők szenvedik el, hiszen a nem tervezett terhesség minden testi megpróbáltatása az övék, és a fertőzéses tünetek is elsősorban őket érintik. Arról a súlyos lelki teherről nem is beszélve, amikor arról kell döntést hozni, hogy életet adjon-e az érintett hölgy egy nem várt gyermeknek. Mindezt átgondolva talán jobban érthető, miért gondolják úgy a nők, hogy “ha minden rendben van, akkor lehet szex”. Ám ahhoz, hogy valaki felelősen tudjon intim testi kapcsolatot létesíteni, a biztonság megteremtésében is partnerre van szükségük. Vagyis a férfiaknak ugyanúgy fontos szerepet vállalni a védekezésben, hogy utólag is azt érezhessék “ha szex van, minden rendben van”.

Az ember felületesen hajlamos lehet a nőkre fókuszálni, amikor a nem kívánt terhesség, illetve annak megszakítása okozta mentális következményekről beszél. Káplár Éva szerint a férfiaknál hasonlóképpen komoly lelki terhet jelenthet a nem kívánt terhesség bekövetkezte. Némelyiküket azonnal megviseli, ám van akikben csak később tudatosodik, amikor valamilyen élethelyzet felszínre hozza bennük, hogy egykor fájdalmat és nehézséget okoztak a szeretett partnernek.

 

Felnőtt játék

Az óvszerhasználatnál mindkét fél szempontjai teljesülhetnek, kortól és bármilyen más feltételtől függetlenül, hiszen az óvszer mindenki számára elérhető, megvásárolható, használható.

Az együttlét élvezete csak akkor lehet teljes, ha felszabadulhatunk egymás ölelésében, és nem kell szorongani az együttlét következményei miatt.

Sokan elvetik az óvszer használatát, régi megrögzött és mára már alaptalanná vált indok miatt, miszerint gátolja az élvezet mértékét.

Ez tévedés, hiszen a kitűnően elvékonyított latexből készült, Playboy Condoms Ultra Thin óvszer nem foszt meg a élvezet teljességétől, ugyanakkor megbízhatóan nyújt biztonságot minden szempontból. Persze fontos tudni, hogy a különféle kemikáliák, így például az olajak, kozmetikumok, gyengíthetik az óvszer állagát.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy az óvszer megszakítja az együttlét meghittségét, a szakember azt a megoldóképlet javasolja, miszerint a partnerek beépítik a szexuális játékba ennek az eszköznek a használatát, ami természetesen igényel némi gyakorlatot, de tartsuk szem előtt, hogy a szexualitás felnőtt “játék”, ezért nagyon fontos, hogy már első alkalommal érett legyen rá, aki belekóstol. – vallja a szexuálpszichológus.

És ne feledjük abból még soha nem volt baj, ha mindkét fél gondolt a védekezésre és óvszerrel is készült az együttlétre.

< Vissza a cikkekhez Megosztás a facebookon

Korábbi cikkeink

Öko-trendManapság már a ruhatárunknak is harmonizálnia kell a környezettudatossággal és az egészségre való törekvéssel. Ez persze nem jelenti azt, hogy háncsszoknyát és krumpliszsákot kell hordanunk, egyszerűen csak vegyszermentes darabokat szeretnénk viselni úgy, hogy közben ne legyen lelkiismeret-furdalásunk attól, hány állatot vagy növényt kellett kiírtani és hány gyermekkéznek kellett vért izzadni a harmadik világban azért, hogy mi divatosak legyünk.
Új élet egy új módszerrelA hosszú ideje húzódó deréksajgásra vagy az évenkénti több becsípődésre ma már a hagyományos orvosláson alapuló, modern gyógyászati eljárások is megoldást kínálnak. 
Asztalt gyümölcsös csoda
3 lépéses hajápolás: A tökéletes haj és tartós frizura titka3 lépéses hajápolás: A tökéletes haj és tartós frizura titka
Monoton, mégsem unalmasA monodiéták alatt meghatározott ideig, kizárólag egyfajta étel fogyasztható. Ezekkel akkor is lehet fogyni, ha az adott étel nem kifejezetten fogyókúrás. A szervezetnek az emésztés megkönnyítéséhez ugyanis sokszor az is elegendő, ha nem kell szétválasztania a szervezetnek a bevitt élelmiszerekből a fehérjét, a szénhidrátot, a keményítőt és a zsírokat.
Negatív érzelmeink okolhatók a túlsúlyértKi ne szeretné, ha koplalás nélkül, csupán elméje segítségével szabadulhatna meg felesleges kilóitól! Kevesen ismerik, ám létezik rá módszer, ez a hipnózis.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/