Egy újabb divatos, fogyókúrás őrület? Vagy ennél jóval többről van szó…?

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani a paleolit diétáról, a könyvesboltok polcain már ott sorakoznak a témában írt magyar és nemzetközi könyvek egyaránt, sorra indulnak az internetes blogok, és egyre több bioboltban kaphatóak már a különböző maglisztek, paleo alapanyagok. De miről is van szó pontosan?

 

Röviden a paleolit hátteréről

A paleolit étrend hívei elsősorban a ma is velünk együtt élő természeti népek táplálkozási rendszerét veszik alapul, nem is annyira az ősember táplálkozását, mint ahogyan az elterjedt a köztudatban. Náluk nem ismertek a civilizációs betegségek, ami többek között annak köszönhető, hogy egyáltalán nem fogyasztanak olyan ételeket, amik károsan hatnak a szervezetükre, csak olyasmit esznek, amihez az évmilliók alatt alkalmazkodott a szervezetük.

Paleolit étrend

 

Ezek a természeti népek csak azt eszik meg, amit a környezetükben találnak, így területenként eltérő lehet az általuk fogyasztott táplálékok fajtája, aránya, de összességében azért elmondhatjuk, hogy elsősorban húsokat, halakat, magokat, zöldséget, gyümölcsöt, olajokat és zsírokat fogyasztanak, és egyáltalán nem esznek gabonaféléket, cukrot, tejtermékeket, hüvelyeseket, vagy például burgonyát. Több, mint 200 olyan természeti népet vizsgáltak meg, akik így táplálkoznak, és kizárólag alacsony glikémiás indexű ételeket esznek. (Egy étel glikémiás indexe azt mutatja meg, hogy az adott ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, vagyis milyen hatással van a vércukorszintünkre.  Az a jó, ha minél alacsonyabb a GI, mert akkor egyrészt sokkal tovább leszünk jóllakottak, másrészt ezek az ételek kisebb inzulinreakciót váltanak ki a szervezetünkben.)

 

A gabonafélékben vagy például a hüvelyes zöldségekben is megtalálható lektinek, fitátok és a glutén nagyban gátolják a tápanyagok megfelelő felszívódását, ami vitamin- és ásványi anyag-hiányhoz, szélsőséges esetben különböző autoimmun betegségek kialakulásához vezethet. 

 

A legtöbb ember napi energia bevitele sajnos olyan élelmiszerekből származik (legyen szó akár a gabonafélékről, a finomított cukrokról, vagy a feldolgozott élelmiszerekről), amik borzasztóan leterhelik a szervezetünket, és felelősek számtalan civilizációs betegség, akár a magas vérnyomás, az elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, a különböző anyagcserezavarok, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért. Sokan azt gondolják, hogy a cukor is csupán üres kalória, és a fogyasztása elhízáshoz vezet, és bele sem gondolnak abba, hogy emellett rengeteg betegség okozója is.

 

A paleo nem egy új, divatos fogyókúra, ahol a nagy nehézségek és koplalás során leadott kilók hamarosan visszajönnek, és kezdődik minden elölről. A legfontosabb, hogy a paleo egy életmód, egy étrend. Semmilyen olyan lemondással nem jár, ami miatt ne lehetne egy életen keresztül tartani, ráadásul hihetetlenül színes az ilyen módon elkészíthető ételek palettája. Elfelejthetjük a gyakran diétázók számára megszokott, valószínűleg már igencsak unalmas párolt zöldség-natúr csirkemell kombinációt, és mindenki kiélheti a klasszikus magyaros ételek, vagy akár az édességek iránti szenvedélyét, anélkül, hogy bűntudata lenne miatta, vagy káros lenne az egészségére.

 

Cukor helyett használhatunk steviát

A stevia növény szárított leveleiből készül, vagyis teljesen természetes eredetű, valamint nem tartalmaz kalóriát, és a vércukorszintünket sem emeli meg. Emellett kipróbálhatjuk még az eritritet is, ami szintén természetes édesítő, és hasonlóan a steviához, a kalóriatartalma 0, glikémiás indexe 0. A nyírfacukorról sokat hallunk, szintén paleo alapanyag, de tudni kell róla, hogy van némi kalóriatartalma, és túlzott fogyasztása bélrendszeri panaszokat okozhat.

Paleolit étrend

 

Gabona helyett használhatjuk az olajos magok őrleményeit, vagy az azokból készült olajtalanított magliszteket, például a lenmaglisztet, kókuszlisztet, mandulalisztet, tökmaglisztet vagy akár a szezámlisztet is. Ezekből a maglisztekből elkészíthetünk bármilyen édes finomságot, de akár kenyeret is süthetünk, sőt, tésztát is gyúrhatunk.

Az állati eredetű tejtermékek helyett inkább fogyasszunk mandula vagy kókusztejet, ugyanúgy használható sütéshez, főzéshez és kávénkba is tehetjük. Anyagi szempontból még jobban járunk, ha otthon készítjük el ezeket.

Sütéshez, főzéshez a kókuszzsír vagy az állati eredetű zsírok ajánlottak, salátákra pedig az extra szűz olívaolaj, vagy például a lenmagolaj, dióolaj és a tökmagolaj használható.

 

A ma is vadászó-halászó-gyűjtögető életmódot folytató népcsoportok táplálkozása alapján elmondható, hogy a nyugati, civilizált világban megszokotthoz képest eltérő a napi tápanyag összetétel, a paleo étrend jóval több fehérjét (kb. 30%), több zsírt (kb. 40%), és kevesebb szénhidrátot (max. 30 %) tartalmaz, mint a mai átlagos étrendre jellemző. Persze messze nem arról van szó, hogy húst hússal kell enni, vagy naponta szalonnát kell fogyasztani, sokkal inkább arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy - a megadott kereteken beül - minél többfajta ételt együnk, és ne csapjon át egyoldalú táplálkozásba az életmódváltásunk. 

 

A fogyás és folyamatos „felfrissülés” mellett messze nem elhanyagolható szempont, hogy a legkülönbözőbb egészségügyi gondokra is gyógyírt jelenthet ez az étrend, legyen szó akár gyomorfájásról, lassú anyagcseréről, pajzsmirigy problémákról, pattanásos bőrről, savtúltengésről, inzulin rezisztenciáról, de természetesen glutén és laktóz érzékenyek számára is ajánlott. Tudatos táplálkozással megszűnnek a testben lévő gyulladásos folyamatok is, és miután pl. a gyulladás az egyik fő faktora a depresszió kialakulásának, így a megfelelő táplálkozás sokat segíthet ezen a téren is.

 

Viszont ha valaki csak most kezd bele az új életvitelbe, és eddig mindenféle ételt fogyasztott, akkor nem szabad drasztikusan, egyik napról a másikra minden szokást megváltoztatni, mert pszichésen biztosan vissza fog ütni. Nem szabad türelmetlennek lenni, mert hamarabb fogunk visszatérni a régi szokásainkhoz, mint hogy bármilyen változás megkezdődhetett volna, és akkor tényleg csak egy újabb sikertelen fogyókúraként éltük meg a paleot.

 

Virágh Barbara

táplálkozási tanácsadó

Iratkozz fel hírlevelünkre!

TestŐr Játék 63

https://www.szonyihotel.hu/